ITCOMP

Wszystko co związanie z komputerami i dostępem do światowej pajęczyny
Awatar użytkownika
Avalon
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 347
Rejestracja: 26.10.2006, 17:53

Re: ITCOMP

Post autor: Avalon » 17.03.2010, 21:43

2 etap - zmiana adresów IP sieci + uruchomienie BGP --- przygotowanie do wdrażania nowych usług m.in. IPTV + zwiększenie przepustowości
3 etap - uruchomienie drugiego łącza --- dalsze zwiększanie przepustowości

Zakończenie wszystkich etapów planujemy do końca marca 2010 (zmiany wymagają zarówno wdrożenia jak i przetestowania).
I jak przebiegają prace? Ma ktoś informacje?
Na początku była cisza, a wokół niej ciemność
Potem mrok przeszył okrzyk światła i powstał chaos
Gdy wypalił się jego ból, powstał Świat ...
MattRix

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: ITCOMP

Post autor: Matt » 17.03.2010, 22:57

Nie mam nowych informacji. Wiem tylko, że prace trwają ponieważ parę dni temu zmieniły nam się publiczne numery IP.
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Grzegorz_33_33
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 69
Rejestracja: 05.03.2005, 20:06

Re: ITCOMP

Post autor: Grzegorz_33_33 » 21.03.2010, 18:14

Oprócz zmiany IP - przestały poprawnie działać niektóre strony. Np. www.samsung.pl - i mój tv nie łączy sie z internetem... Ale obiecali poprawę...

Awatar użytkownika
Blachu
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 64
Rejestracja: 09.04.2009, 13:10
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: ITCOMP

Post autor: Blachu » 22.03.2010, 15:36

Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego mieszkając obecnie na osiedlu przy ulicy Przemysłowej, nie widzę żadnych komputerów z ulic Mickiewicza, Chopina itd. Zaznaczam, że połączenie sieciowe mam skonfigurowane tak jak miałem to zrobione mieszkając na Mickiewicza a tam wszystko działało poprawnie, tj. widziałem wszystkich zarówno z Przemysłowej jak i z pozostałych ulic.

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: ITCOMP

Post autor: Matt » 22.03.2010, 17:47

Wszystko w normie. Komputery z różnych klas IP nie widzą się na LAN'ie. Czyli Chopina, LWP i Mickiewicza nie widzi tych z Przemysłowej. A szkoda.
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Awatar użytkownika
Avalon
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 347
Rejestracja: 26.10.2006, 17:53

Re: ITCOMP

Post autor: Avalon » 01.04.2010, 18:36

Co prawda dziś jest 1 kwietnia, ale może ma ktoś informacje od ItCompu co z obiecanymi nowościami? Dwa tygodnie temu też się o to pytałem, ale jestem ciekawy m.in. jakie będą warunki do odbioru TV przez internet.

Edit:
Matt możesz się dowiedzieć (może Tobie więcej powiedzą) u źródeł jaka jest teraz faktyczna prędkość internetu, Zauważyłem, że z samego rana jest 8 ale teraz sprawdzałem i jest 1,5
Na początku była cisza, a wokół niej ciemność
Potem mrok przeszył okrzyk światła i powstał chaos
Gdy wypalił się jego ból, powstał Świat ...
MattRix

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: ITCOMP

Post autor: Matt » 27.05.2010, 18:48

Internet w ciągu dnia przyśpieszył do 2Mb/s (noc 8Mb/s). Oprócz tego na stronie ITCOMP pojawiło się info o telewizji, którą będzie można oglądać za ich pośrednictwem: http://www.jambox.pl :idea: Wygląda ciekawiej niż myślałem.
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Awatar użytkownika
jacko03
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 18.11.2010, 16:50

Re: ITCOMP

Post autor: jacko03 » 24.11.2010, 20:11

na przemyslowej net chodzi jak chce przerwa w dostawie 2/3 razy dziennie....nawet telefonu nie odbieraja.....za co my placimy pytam sie?....na slasku ludzie za 50 zl maja neta ze az milo poklikac...... :?

Awatar użytkownika
Blachu
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 64
Rejestracja: 09.04.2009, 13:10
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: ITCOMP

Post autor: Blachu » 24.11.2010, 20:36

Mieszkam na Przemysłowej i nie narzekam, bo mam cały czas. Zdarzają się przerwy ale trwają może 10-15 minut i wraca do normy. Widocznie zależy to od bloku.
Czekam na jakieś info na temat tej telewizji i nadal nic. Miało być dostępne pod koniec roku. Mam nadzieję, że będzie to stanowić konkurencję dla pana Dąbrówki bo na razie w jego kablówce nic konkretnego nie ma. Same powtórki tych samych programów albo kanały które mnie nie interesują.

Awatar użytkownika
jacko03
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 18.11.2010, 16:50

Re: ITCOMP

Post autor: jacko03 » 24.11.2010, 21:17

ta telewizja tez zadna rewelka.....ceny wysokie...tylko ze zawsze to lepsze niz dabrowka......hehehe http://www.jambox.pl/sites/default/file ... nnik_0.pdf

Awatar użytkownika
Vinc
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 27.11.2004, 18:43
Lokalizacja: Poręba

Re: ITCOMP

Post autor: Vinc » 24.11.2010, 21:25

Również mieszkam na Przemysłowej i nie mam problemu z netem. Jeśli chodzi o TV, to wciągają światłowody, ale pod choinkę raczej nie dostaniemy nowej telewizji.

Awatar użytkownika
gys0n
Moderator
Moderator
Posty: 858
Rejestracja: 22.09.2004, 21:43
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: ITCOMP

Post autor: gys0n » 24.11.2010, 22:07

jacko03 pisze:na przemyslowej net chodzi jak chce przerwa w dostawie 2/3 razy dziennie....nawet telefonu nie odbieraja.....za co my placimy pytam sie?....na slasku ludzie za 50 zl maja neta ze az milo poklikac...... :?

Też mam ten problem. Dodatkowo nie chce mi chodzić internet na więcej niż na jednym urządzeniu. Do tej pory wszystko było dzielone przez router a teraz sie wszystko popieprzyło. Ale z ich strony jest wszystko ok. ciekawe. tak to i ja potrafię powiedzieć żeby się oczyścić.

MGWF
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 18.11.2010, 12:09

Re: ITCOMP

Post autor: MGWF » 25.11.2010, 08:09

A na Chopina też są przerwy i to dość często. Oczywiście u nich wszystko ok. :lol:

Awatar użytkownika
jacko03
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 18.11.2010, 16:50

Re: ITCOMP

Post autor: jacko03 » 25.11.2010, 08:14

zgodnie z przepisami nie placmy za dany dzien z przerwami kasy....moze wtedy jakos sie to zmieni....zawsze udaja ze wszystko jest ok ,oczywiscie jak sie czlowiek dodzwoni....za taki net powinnismy placic gora 20zl....ale co zrobic...

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: ITCOMP

Post autor: Matt » 25.11.2010, 08:37

Nie zauważam tych przerw na Chopina. Może były przed południem gdy jestem w pracy. W umowie jest zdajsie wzmianka o dopuszczalnych przerwach technicznych. Pamiętajcie też, że trwają prace związane z podniesieniem transferu i wdrożeniem TV. Info jest na ich stronie. Może na Mikołaja coś dostaniemy ;)
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

ODPOWIEDZ