Tworzenie stron WWW (HTML, PHP, Java, Flash, itp)

Wszystko co związanie z komputerami i dostępem do światowej pajęczyny
Timmy
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 162
Rejestracja: 16.06.2004, 20:52
Lokalizacja: Poręba

Post autor: Timmy » 02.09.2004, 13:55

No to mam problem, opiszę go w skrócie:

-na stronie głównej mam wstawione <iframe>;
-w <iframi-e> jest jakiśtam dokument html;
-ten jakiśtam dokument ma tło w postaci obrazka i tekst albo co innego;
-a chodzi mi o to żeby możnabyło przewijać w tym <iframi-e> tekst, obrazki i inne pierdoły, a tło ma stałć w miejscu i się nie ruszać

to tyle mam nadzięję, że mi Matt pomożesz :)

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 02.09.2004, 14:12

W kodzie tej strony co jest w ifram'ie wstaw bgproperties="fixed" żeby wyglądało jak poniżej:

Kod: Zaznacz cały

<body background="plik_graficzny" bgproperties="fixed">
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Timmy
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 162
Rejestracja: 16.06.2004, 20:52
Lokalizacja: Poręba

Post autor: Timmy » 02.09.2004, 22:46

Wielkie dzięki, wszystko ładnie działa :)
Jeszcze jedno: co zrobić żebym mógł znaleźć moją stronkę w wyszukiwarce (np. Googlach), w meta keywords mam powpisywane jakieś tam słowa kluczowe, ale jak wpisuję w wyszukiwarkę to nie chce znaleźć. :roll:
I co z tym zrobić??

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 03.09.2004, 11:01

Z moich obserwacji wnioskuję, że google automatycznie dodaje strony do swojej wyszukiwarki. Znacznie przyspiesza ten proces umieszczenie linka (do nowej strony) na stronie, która już jest w google (mogę Ci z tym pomóc). Wtedy ich automat szybciej trafi do Twojej strony. Jak już znajdzie to będzie samoczynnie aktualizować info o stronie co jakiś czas na wypadek gdybyś wprowadzał jakieś zmiany. META chyba tu nie ma wielkiego znaczenia bo jak widać google wyszukuje w treści i tytule strony a nie w meta. Jesli chodzi o inne wyszukiwarki (wp.pl, onet.pl) to musisz w każdej z nich ręcznie dodać info o stronie.
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Timmy
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 162
Rejestracja: 16.06.2004, 20:52
Lokalizacja: Poręba

Post autor: Timmy » 03.09.2004, 21:16

Nie bardzo wiem o co w tym biega
Znacznie przyspiesza ten proces umieszczenie linka (do nowej strony) na stronie, która już jest w google
pomóż

Zobacz zresztą co wydłubałem http://republika.pl/cymande i proszę o jakieś sugestie co ewentualnie zmienić. Nie wszystkie działy działają, ale postaram się je w najbliższym czasie zrobić. Nie wiem czemu w Operze polskie znaki mi jakoś dziwnie w pionie przestawia, iexplorer wyświetla normalnie.

No i oczywiście napisz co myślisz o moich wypocinach :D

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 04.09.2004, 10:09

deskorolkasz pisze:Nie bardzo wiem o co w tym biega
Znacznie przyspiesza ten proces umieszczenie linka (do nowej strony) na stronie, która już jest w google
pomóż
Chodzi o to, że gdy na stronie, która już znajduje się w zasobach google (np. Serwis Poręby) umieścimy link do Twojej strony to google automatycznie wyszuka i doda Twoją stronę do swojej wyszukiwarki.

Powiedzmy, że dodam na kilka dni linka do Twojej strony gdziekolwiek w Serwisie Poręby to w ciągu 2-3 dni automat google trafi na Twoją stronę i ją sam doda.
deskorolkasz pisze:Zobacz zresztą co wydłubałem http://republika.pl/cymande i proszę o jakieś sugestie co ewentualnie zmienić. Nie wszystkie działy działają, ale postaram się je w najbliższym czasie zrobić. Nie wiem czemu w Operze polskie znaki mi jakoś dziwnie w pionie przestawia, iexplorer wyświetla normalnie.

No i oczywiście napisz co myślisz o moich wypocinach :D
Strona zapowiada się ciekawie. Super, że użyłeś takiego oryginalnego designu. Najbardziej podoba mi się dział z kalendarzami :wink: :) Czekam na więcej. Daj znać jak będzie skończona :D Nie mam pojęcia dlaczego Opera źle wyświetla polskie znaki. A czy z kodowaniem windows-1250 dzieje się to samo?
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Timmy
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 162
Rejestracja: 16.06.2004, 20:52
Lokalizacja: Poręba

Post autor: Timmy » 05.09.2004, 14:19

Dobra, dzięki już wiem o co biega, więc jakbyś mógł to dodaj linka.

Cieszę si, że stronka Ci się podoba, dorzuciłem dwa nowe kalendarze, a i porzyczyłem sobie skrypt z Zielonej Fali, chyba nie masz mi tego za złe :D , jak będzie jakaś większa aktualizacja to dam znać.

Z kodowaniem się pobawię, zobaczymy co z tego będzie

Awatar użytkownika
Cpt_Willard
Woźny
Posty: 509
Rejestracja: 25.06.2004, 09:53
Lokalizacja: Dark corners of the earth
Kontakt:

Post autor: Cpt_Willard » 19.09.2004, 19:35

Wie ktoś gdzie można sciągnąć jakiś dobry kurs/poradnik html?? Bo irytuje mnie już trochę pisanie strony w HTML'u bez jego znajomości :wink:
"The only thing I ever saw that came close to Objective Journalism was a closed-circuit TV setup that watched shoplifters in the General Store at Woody Creek, Colorado"
Hunter S. Thompson

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 19.09.2004, 19:47

"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Awatar użytkownika
Cpt_Willard
Woźny
Posty: 509
Rejestracja: 25.06.2004, 09:53
Lokalizacja: Dark corners of the earth
Kontakt:

Post autor: Cpt_Willard » 19.09.2004, 19:51

Pytanie czy jest dobry?? Bo wystarczy wpsiać w dowolnej wyszukiwarce i się znajdzie ich kupa, ale nie wypowiem się nt. poziomu niektórych :). Dla tego pytałem tutaj bo potrzebuję jakiś dobry :D
"The only thing I ever saw that came close to Objective Journalism was a closed-circuit TV setup that watched shoplifters in the General Store at Woody Creek, Colorado"
Hunter S. Thompson

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 19.09.2004, 20:05

Wygląda przyzwoicie :) Tu masz jeszcze jeden może nawet lepszy
:arrow: http://webmaster.helion.pl/kurshtml/
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Acemean
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 217
Rejestracja: 17.01.2005, 01:25
Lokalizacja: Polska

Post autor: Acemean » 28.10.2004, 23:51

Ja mam pytanie czy ktos ma poradnik jakis jak stworzyc strony www,interesuje mnie zeby to zrobic we fronth peage no chyba ze ktos zna lepszy pomysł chodzi mi o program???chciałbym zrobic lecz niewiem od czego zaczac????? :shock:

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3416
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 29.10.2004, 02:42

Powyżej masz podany adres do bardzo dobrego poradnika :wink:
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Acemean
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 217
Rejestracja: 17.01.2005, 01:25
Lokalizacja: Polska

Post autor: Acemean » 12.11.2004, 01:00

Mam pytanie jak wstawić banner na stronke :?: :?: :) :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dj_Can_U_See
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 17.11.2004, 20:57

Post autor: Dj_Can_U_See » 25.11.2004, 19:25

Uwaga !!!

Słuchacie poszukuje skryptu w PHP abym mógł poprzez coś podobnego to tracer'ta prześledzić dorge z jednej stronki na drógą a wynik wyślwetliś w formię tabelki abo zachować do pliku wynikowego.

Przegrzebałejm już chyba cały internet i nic. Wielkie nic.

Na PHP znam sie dosyć dobrze ale procedur do odwołania się do trasy nie znam.

No i nie wiem wogule jak się do tego zabrać

Może inaczej jeżeli ktoś będzie miał info w jaki sposób działa Tracer to dajce znać.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ