Prażonki

Miejsce dla właścicieli ogródków działkowych i nie tylko
Awatar użytkownika
Piotr Lato
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 308
Rejestracja: 01.06.2005, 18:06
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Piotr Lato » 04.08.2005, 08:27

Jak byłem u rodziny na Śląsku to tam do prażonek oprócz kiełbaski, boczusiu i cebuli wkładali jeszcze nogę od kurczaka, dowiedziałem sie że dodają też skrzydełka. Polecam!

Awatar użytkownika
ZiGi
Mistrzu
Mistrzu
Posty: 1140
Rejestracja: 16.06.2004, 20:28
Kontakt:

Post autor: ZiGi » 04.08.2005, 10:07

Ooo to niewiedzialem ;) Ale szlyszalem ze tam na slasku nie uzywa sie kociolka tylko wykupuje sie dolek w ziemi, tam ogien i jakos tak smazy... Czy to prawda?
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr Lato
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 308
Rejestracja: 01.06.2005, 18:06
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Piotr Lato » 04.08.2005, 11:35

To chyba chodzi Ci o ziemniaki w popiele, bo jakoś nie wyobrażam sobie prażonek z dołka w ziemi :roll:

Awatar użytkownika
ZiGi
Mistrzu
Mistrzu
Posty: 1140
Rejestracja: 16.06.2004, 20:28
Kontakt:

Post autor: ZiGi » 04.08.2005, 11:56

Chodzi mi o prazonki. Juz wiem jak to dokladnie jest. Kopie sie dolk i w nim sie pali ogien nad tym kladzie sie garnek albo cos i tak sie smazy... Niewiem dokladnie ale slyszalem o tym chyba od wujka... :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
brzoskwinka
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 12.08.2004, 14:00

Post autor: brzoskwinka » 04.08.2005, 12:23

Pare lat temu bylam u rodziny w Kotlinie Kłodzkiej i tam nikt nie słyszał o czymś takim jak prażonki,pieczonki itp. To dziwne, u nas tak powszechne a tam zupelnie nie wiedzieli z czym to sie je :wink: :wink: Sprobowali przyrzadzonych przez nas prażonek i byli wniebowzięci :P :P Od tamtego czasu przy kazdej wizycie prażonki obowiązkowe!! :wink: :lol:

Awatar użytkownika
ZiGi
Mistrzu
Mistrzu
Posty: 1140
Rejestracja: 16.06.2004, 20:28
Kontakt:

Post autor: ZiGi » 04.08.2005, 13:41

To tak samo jak ja bylem na wakacjach nad morzem i zrobilismy prazonki. Miejscowi dziwnie sie na to patrzeli ale gdy sprobowali naprawde im smakowalo! Powinnismy to opatentowac an wyzsza skale!
Obrazek

Awatar użytkownika
roland
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 28.07.2005, 14:56

Post autor: roland » 04.12.2005, 12:16

zgadzam sie z tym że w zależności od distriktu smaki prażonek sie różnią. w niwkach przewaga buraków, w ,,centrum" browarów, 0.7 i w górę, ale sam byłem świadkiem jak oto na ulicy orzechowej robiono prazonki z fasolą, groszkiem i kukurydzą. czułem się jak w MEKSIKU. :oops:

Awatar użytkownika
ZiGi
Mistrzu
Mistrzu
Posty: 1140
Rejestracja: 16.06.2004, 20:28
Kontakt:

Post autor: ZiGi » 04.12.2005, 13:21

Z fasolą? No to ciekawe, nigdy nie jadłem. A jecie cos wraz z prażonkami? Ja zazwyczaj do prazonkow zawsze dojadam sałatke z pomidora, ogórka, fety itp ;) Dobre jest :twisted:
Obrazek

Aleksander
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 23
Rejestracja: 19.02.2011, 17:40

Re: Prażonki

Post autor: Aleksander » 28.04.2011, 18:17

Najlepsze są klasyczne ( ziemniaki, kiełbasa, boczek, cebula, sól i pieprz). Na wierzch kociołka można jeszcze liść kapusty.

ODPOWIEDZ