Piwo

Czyli rozmowy o wyższych stanach świadomości ;)
Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3415
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 22.03.2006, 16:40

Moje ulubione piwo wygrało w USA :D W ogóle się nie dziwię ;)
Piwo Okocim Mocne nagrodzone
http://www.wirtualnemedia.pl

Okocim Mocne zostało nagrodzona złotym medalem w kategorii piw lager przez 'All About Beer' największy magazyn branży piwnej w Stanach Zjednoczonych.

Nagroda przyznana została na podstawie "ślepych" testów (oceniający nie znali marki piwa, jedynie jego kategorię) przeprowadzonych przez Beverage Testing Institute. Wśród ocenianych marek znalazły się wszystkie piwa dostępne na rynku amerykańskim. Ocena Instytutu BTI spotkała się ze zdecydowaną aprobatą w opinii najbardziej uznanych na rynku amerykańskim kiperów piwnych.

W swoich komentarzach, publikowanych na łamach ostatniego wydania magazynu "All About Beer" (marzec 2006), szczególną uwagę zwrócili na niepowtarzalny aromat piwa, przez niektórych określany jako intrygujący, a także na jego piękną bursztynową barwę. "Takie wyróżnienie ma dla nas szczególną wagę" - mówi Michał Wasielewski, Brand Manager marki Okocim - "Stanowi potwierdzenie, że Okocim Mocne, piwo dla prawdziwych smakoszy i znawców piwa, w pełni zasługuje na opinię piwa wyjątkowego także poza granicami naszego kraju. Widać nasze hasło "Tylko dla Orłów" nie jest zarezerwowane jedynie dla Polaków" - dodaje z Wasielewski.

autor artykułu: kk
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Sztetke
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 351
Rejestracja: 22.07.2004, 20:33

Post autor: Sztetke » 22.03.2006, 19:54

szczerze mówiąc raczej nie jestem smakoszem mocnego piwa ale zawsze jakimś trafem gdy już takowe spożywam jest to własnie 'Diabeł' :lol: teraz już przynajmniej wiem dlaczego :wink:
sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie...

Awatar użytkownika
Look@sh
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 11.01.2005, 21:32
Lokalizacja: Kolonia Wiertnicza Księżyca Enurii-c38gw

Post autor: Look@sh » 23.03.2006, 17:15

ja tam lubie zwykłego żuberka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Senator Międzygalktycznej Floty Krwawych Lokówek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilku
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 50
Rejestracja: 13.10.2005, 18:33
Lokalizacja: Poręba

Post autor: Wilku » 26.03.2006, 15:01

Ja tam Wole LECHA
Stara Szkoła Nie Pamiętasz Tych Czasów-Reprezentuje Siebie -Nie Wywołuj WILKA z Lasu

Awatar użytkownika
ZiGi
Mistrzu
Mistrzu
Posty: 1140
Rejestracja: 16.06.2004, 20:28
Kontakt:

Post autor: ZiGi » 26.03.2006, 15:41

Lech szczegolnie w kaktusie :P Vipy ostatnio piłem i bardzo wchodza :P Ale i tak zostaje przy tatrze ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3415
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: Matt » 24.04.2006, 22:11

Fajny artykuł :D
PIWO - NA ZDROWIE

Piwo pożywne, pełne. Dla chorych, rekonwalescentów, małokrwistych i karmiących matek, przez lekarzy polecane - tak dawniej Browar Zachodni ze Zbąszynia zachwalał swoje piwo. Ten powyższy cytat był na etykiecie browaru jaszcze przed pierwszą wojną światową.

Trochę historii

Już starożytni Egipcjanie doceniali farmakologiczne właściwości piwa. Było zalecane profilaktycznie przed epidemią cholery i dżumy a także przed ukąszeniem skorpiona. Sam Hipokrates zalecał picie piwa przeciwko silnej gorączce. Właściwości zdrowotne piwa poznali też mnisi to oni wyrabiali najlepsze piwa w klasztorach w Belgii, Francji i Niemczech używając surowców wyłącznie naturalnych a więc ziarna zbóż, krystalicznej wody i drożdży, składników bogatych w proteiny, sole mineralne i witaminy. Historia sięga do znamiennego przykładu Świętej Hildegardy de Benger z zakonu Benedyktynek. W swoim piśmie pt. Cause et curae (poświeconym zagadnieniom terapeutycznym) popularyzuje piwo jako napój, który powinno się pić codziennie. Święta dożyła 80 lat (żyła w XII w.) co w ówczesnych czasach było rekordem, czyżby rada okazała się słuszna!

Medyczne właściwości piwa

* stymuluje funkcje żołądka
* wyciągi z jęczmienia łagodzą ból
* zaostrza i poprawia apetyt
* orzeźwia (jest najlepszym znanym aperitifem)
* jest źródłem kalorii
* ma właściwości tonizujące i odświeżające
* posiada proteiny i sole mineralne
* zawiera witaminy (B1 , B2 , B12 , C)
* zawiera potas (niezbędny do pracy mięśni i stawów ich brak powoduje zaburzenia serca)
* ułatwia procesy trawienia
* pobudza i uspokaja
* zwalcza bezsenność
* poprawia przemianę materii
* zawiera mało cukru
* nie zawiera tłuszczu
* zalecane przy diecie wegetariańskiej
* koi nerwobóle
* jest zalecane przy odżywianiu ludzi starszych i rekonwalescentów
* może być zalecane chorym gdyż całkowicie i szybko ulega strawieniu
* zalecane (zamiast wody) picie w tropiku
* polecane sportowcom gdyż rekompensuje utratę wody i soli mineralnych podczas dużego wysiłku
* poprawia funkcję wątroby
* pomaga w nie domaganiach gastrycznych
* pomocne w leczeniu kamicy nerkowej
* zahamowuje zarodki gruźlicy
* zapobiega marskości wątroby (przypuszczalnie substancje te zawarte są w słodzie)
* zaleca się stosowanie piwa w dietach bezsolnych (nie zubożając ilości dostarczanych
kalorii i witamin).

Boję się że po tych cudownych zaletach piwo będzie lekarstwem sprzedawanym na receptę!

Pod tymi opiniami podpisują się medyczne ośrodki badawcze z USA, Niemiec, Szwecji, Włoch, Francji, Austrii oraz takie autorytety jak: dr Van Noorden, prof. T.Ide czy Marguette University School of Medicine z Milwaukee w USA. Piwo jest źródłem kalorii i np. 100 g. pilzneńskiego piwa ma 45 kalorii, tyle samo daje wypicie soku owocowego z tym, że piwo zawiera trzy razy mniej cukru. Obrazowo 0.4 l. wypitego piwa odpowiada 50 g. zjedzonego chleba, lub 1,5 jajka czy też 90 g. mięsa. Piwo wbrew obiegowym opiniom wcale nie tuczy!, piwo zaostrza apetyt a ci co lubią piwo z reguły lubią dobrze zjeść np. wędliny, sery czy słodycze. Takim przykładem są liczne święta i festyny piwne gdzie zjada się rekordowe ilości różnych dań i przysmaków w czym celują Niemcy.

I rzecz bardzo ważna ilość alkoholu w piwie. Lekarze są zgodni, że ilość alkoholu w piwie jest tak mała, że jego działanie toksyczne z punktu widzenia medycznego nie może być brane pod uwagę. Alkohol znajduje się w stanie rozpuszczonym, jego asymilacja jest bardzo szybka i zachodzi bez obciążenia organizmu. Profesor fizjologii Uniwersytetu Wiedeńskiego przez laty tak pisał:

"Niebezpieczeństwo alkoholizmu zagrażające ze strony piwa nie może być brane przez nikogo poważnie. Przeciwnie, może być ono uważane jako środek zwalczający konsumpcję napojów wysokoalkoholowych. Ostatecznie musi się ludności zapewnić napój gaszący pragnienie i orzeźwiający, a zarazem dostarczający pewnych wartości odżywczych."

Do wszystkiego potrzebna jest jeszcze kultura picia i konsumpcji. Wszystko spożywane z umiarem jest dobre, spożywane natomiast ponad miarę może mieć skutki odwrotne czyli szkodliwe i o tym należy zawsze pamiętać. Jak więc należy traktować złocisty napój znany od tysiącleci, stary jak świat, na to pytanie odpowiedzieć musi sobie każdy sam ale pewne jest jedno - wszystko z umiarem! Piwo to znakomity środek do pielęgnowania kobiecej urody znany już w starożytności to również doskonały dodatek kulinarny znany w przepisach kuchni różnych narodów, ale o tym przy innej okazji, tak więc - Piwo - Na zdrowie!

Edward Poskier
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

Awatar użytkownika
BrowarMan
Moderator
Moderator
Posty: 1467
Rejestracja: 05.07.2004, 13:28
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: BrowarMan » 24.04.2006, 22:43

i wszystko jasne..tylko taki komentarz mi sie nasuwa..poza tym do pozytywów browarka nalezy zaliczyc to ze pity w odpowiednim towarzystwie rozluznia , wprowadza mily nastrój i umila czas spedzany ze znajomymi...no i chyba jest jednym z podstawowych przysmaków na grillu bo bez piffka to juz nie byłoby to..
Nigdy nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu, a potem pokonają doświadczeniem.

Awatar użytkownika
brzoskwinka
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 12.08.2004, 14:00

Post autor: brzoskwinka » 12.05.2006, 19:03

HISTORIA PIWA:
Najstarsze ślady browarnictwa pochodzą sprzed 6 tysięcy lat. Sumerowie opracowali tę recepturę. Naukowcy skłaniają się ku hipotezie, że, jak w wielu innych momentach, pomógł przypadek. Sumerowie bardzo cenili sobie piwo. Najstarsze piwo wyrabiano z fermentowanego w wodzie chleba, dlatego było zbliżone bardziej do współczesnego kwasu chlebowego.Produkcja Piwa była już prowadzona przez kapłanów w Mezopotamii (4 tys. p.n.e.). Zanano wówczas 8 gatunków piwa z jęczmienia, 8 z pszenicy i 3 mieszane (zagęszczone "dla bogów"). Piwo babilońskie przygotowywano zawsze jako ekstrakt wymagający rozcieńczenia, gdyż lubiono tu piwo mocne i trwałe. Około 3 tys. p.n.e. wytwarzano w południowej Babilonii także piwo z prosa. Umiejętność warzenia piwa przyjęli od Babilończyków Egipcjanie, u których piwo stało się napojem codziennego użytku, pitym wprost z beczki przy użyciu trzciny. Egipcjanie lubili piwo jasne, młode, słabsze. Do wyrobu dodawali sól kuchenną (podobnie jak dziś portery angielskie). Piwa używali Izraelici, a rabin Papa skonstuował w 359 n.e. pierwszy filtr do za cieru. Zosimos z Panapolis, słynny alchemik, napisał w 300 n.e. pierwszą książkę o warzeniu piwa. Grecy i Rzymianie mniej cenili piwo, choć u Tacyta, Katona, i Columelli są wzmianki o jego produkcji. Natomiast szeroko używały piwa ludy Afryki, w Europie u Germanów i Słowian, przy czym metody produkcji były bardzo podobne. Zakonnicy zaczęli dodawać chmiel (ok. 1000r.) do piwa oraz przenieśli fermentację do zimnej piwnicy (Bawaria, 1429r.). Legenda mówi, iż brabancki (tereny dzisiejszej Belgii) król Gambrinus postanowił skojarzyć piwo z chmielem zwyczajnym. Roślina ta miała poprawiać smak napoju i konserwować go. "Wynalezienie" chmielu w piwie spowodowało kolejne problemy prawne. Dotychczas bowiem piwo "podprawiano" specjalną mieszanką ziół, a jej stosowanie było regulowane przez specjalne przepisy i podlegało licencjonowaniu. Ponieważ przepisy nie wspominały o chmielu, dodawać go mógł każdy, łamiąc monopole. I na to znaleziono sposób. Zaczęto po prostu zakazywać stosowania chmielu. W średniowiecznej Europie warzeniem piwa zajmowały się klasztory, pózniej przywilej na nie otrzymały miasta. W XIII w. Basilius Valentinus. pierwszy podał skład piwa i oobserwacje nad przebiegiem fermentacji. Produkcja piwa coraz bardziej nabierała cech przemysłu. Wkrótce browary rozprzestrzeniły się na całą Europę. Piwo stawało się coraz ważniejszym towarem handlowym. W roku 1500 w samym tylko Hamburgu istniało 600 browarów. W 1516 roku książęta bawarscy wprowadzili obowiązujące do dzisiaj tzw. "prawo czystości". W 1763 J. Fargot skonstruował przyrząd do mierzenia gęstości zacieru brzeczki piwa. W 1764 Anglik M. Briole stwierdził powstawanie kwasu węglowego przy warzeniu, a w 1722 Anglik E. Harwood uruchomił w Londynie pierwszy browar porteru z dodatkiem soli. W 1842 roku w czeskim browarze "Prazdnoj" w Pilźnie poraz pierwszy przeprowadzono tzw. "dolną fermentację" uzyskując złocisty, klarowny napój. W Polsce piwa używano od prehistorycznych czasów. Leszek Biały z powodu braku piwa w Palestynie odmówił udziału w wyprawach krzyżowych. Piwo, warzyły klasztory, a od przywileju Przemysława II w 1295 także miasta. Potem produkcja jego uległa rozdrobnieniu, np. w Warszawie w 1796 było 86 browarów. Do najbardziej znanych polskich piw należały na przełomie XIX i XX wieku piwo wareckie, okocimskie oraz żywieckie.

FERMENTACJA PIWA I OCENA:

Górna fermentacja Dawniej wszystkie piwa były produkowane metodą górnej fermentacji. Nazwa pochodzi stąd, że pączkujące drożdże wraz z wydzielającym się dwutlenkiem węgla wynoszone sš na powierzchnie fermentującej brzęczki i gromadzą się w pianie, skąd łatwo je zebrać. Charakteryzują przyjemnym aromatem drożdży (np. Weizenbier). Produkowane są przy udziale przynajmniej 50% słodu pszenicznego oraz brzęczki o zawartości conajmniej 11% ekstraktu.
Dolna fermentacja Rozwój tak dziś rozpowszechnionych gatunków piw jasnych nastąpił dopiero w XIX w. Ma to ścisły zwiśzek z rozwojem przemysłu oraz całym szeregiem wynalazków. Między innymi z wynalezieniem maszyny chłodniczej, rozwój hut szkła (produkcja tanich butelek). Wcześniej jedynym piwem dolnej fermentacji było ciemne , mało chmielone tzw. piwo monachijskie. W 1842 roku czeski browar Prazdnoj w Pilźnie jako pierwszy przeniósł fermentacje i dojrzewanie do chłodzonych lodem piwnic. Uzyskano wtedy piwo o wspaniałym orzeźwiającym smaku udekorowane czapą białej piany.

PRODUKCJA PIWA:

Produkcja piwa składa się z czterech etapów:· dojrzewania słodu zbożowego, · fermentacji, · filtrowania i mieszania koncentratu z wodą, · dodawania chemicznych dodatkow smakowych i stabilizacyjnych. Dojrzewanie słodu:Świeżo zebrane ziarna jęczmienne poddaje się kiełkowaniu poprzez mieszanie ziaren w ciepłym i wilgotnym powietrzu. Po tym jak ziarna skiełkują, mieli się je na drobno. Takie drobno zmielone kiełki jęczmienne nazywają się właśnie słodem. Przy niektórych gatunkach piwa ciemnego słód poddaje się dodatkowo karmelizacji, czyli ogrzaniu go do wysokiej temperatury, w wyniku czego część cukrów i skrobi zawartych w słodzie ulega częściowemu rozłożeniu.Oprócz jęczmienia, przy niektórych gatunkach piwa dodaje się do słodu także kiełki pszenicy, gryki i kukurydzy. Fermentacja:Fermentację słodu przeprowadza się na dwa sposoby:· metodą górną · metodą dolną Metoda górna:Słód miesza się z ciepłą (36-38 °C) wodą i drożdżami i umieszcza w otwartych kadziach. Temperatury w czasie takiej fermentacji się nie kontroluje lub utrzymuje się ją na poziomie 36-38 °C. Przefermentowany słód powoli "idzie do góry", zbierając się na powierzchni kadzi, gdzie jego nadmiar cały czas się zbiera specjalnymi łyżkami. Gdy cały słód zostanie zebrany, kończy się fermentację przez dodanie ekstraktu z szyszek chmielowych. Fermentacja górna daje ciemniejsze, o niskiej zawartości dwutlenku węgla piwa od fermentacji dolnej i zawartość alkoholu w ekstrakcie po fermentacji jest dużo niższa (na poziomie 15-18%), ale piwa otrzymywane tym sposobem charakteryzują się głębokim, interesującym smakiem. Metoda dolna:Słód, wodę i drożdże umieszcza się w zamkniętych kadziach. Zaraz po zainicjowaniu fermentacji kadź schładza się do temperatury 8-10 °C i w tej temperaturze przeprowadza się cały proces. Na skutek niskiej temperatury i zamkniętej kadzi, słód nie ma tendencji do wychodzenia "w górę" i cała fermentacja odbywa się przy dnie kadzi. Fermentację kończy się w momencie kiedy w ekstrakcie jest ok. 20-25% alkoholu, również przez dodanie zatężonego soku chmielowego.Fermentacja dolna daje jasne, dobrze nasycone dwutlenkiem węgla piwa o ostrym, ale bardziej płytkim smaku niż fermentacja górna. Otrzymuje się w ten sposób klasyczne piwa - jasne, pełne typu lager i pilsner.Filtracja i mieszanie z wodą:Mieszaninę po fermentacji poddaje się mniej lub bardziej dokładnej filtracji, otrzymując klarowny ekstrakt piwny, który następnie miesza się w odpowiednich proporcjach (zwykle od 8 do 16%) z wodą. Filtrację można przeprowadzać na grubszych lub cieńszych filtrach na zimno lub ciepło. Ciepła filtracja na grubszych filtrach daje mniej klarowne piwa ale za to o dużo głębszym smaku. Najbardziej klarowne (i prawie bez smaku) piwa uzyskuje się w wyniku filtracji "lodowej", a więc przeprowadzanej w okolicach 0°C przez bardzo gęste filtry. Na jakość piwa bardzo istotny wpływ ma jakość wody. Nawet ze średnio dobrze zrobionego ekstraktu piwnego można zrobić dobre piwo mając bardzo smaczną wodę, natomiast nawet doskonały ekstrakt można zepsuć mieszając go z wodą niesmaczną, gorszej jakości.Dla uzyskania jednolitości smakowej wielkich partii produktu, producenci dodają szereg środków chemicznych oraz GMO.

DLACZEGO WARTO PIĆ PIWO?

1. Umiarkowane spożycie piwa prowadzi do zmniejszonego odkładania się tłuszczu.
2. Rozsądne spożycie piwa zmniejsza ryzyko zawału serca.
3. Po spożyciu piwa poziom cukru we krwi maleje, dzięki temu występuje zwiększone wydzielanie insuliny.
4. Sugestie na temat anty rakowego działania piwa wypowiadali dr Protti i dr med. Hermann.
5. Badania dr med. Enders'a i dr med. Hermann'a potwierdzają naczący wpływ piwa na zahamowanie rozwoju zarazków gruźicy.
6. Poprawia trawienie.
7. Uspokaja.
8. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych i nerkowych.

CIEKAWOSTKI?

Jak podawać? PIWA JASNE podaje się w wysokich, przeźroczystych kielichach. Kielich powinien być tym wyższy, im jaśniejsza jest barwa piwa. Do piwa mocno pieniącego się, przeznaczone są kielichy lekko zwężajace się ku górze. Sąto naczynia w kształcie tulipana, zwane gobletami. PIWA BURSZTYNOWE należy pić z dość pękatej, niezbyt wysokiej szklanicy. Powinna mieć ona średnio wysoką nóżkę, gdyż taki kształt pozwala najlepiej wyeksponować specyficzną barwę tego napoju. PIWA CIEMNE należy podawać w wysokich kielichach na wysokiej nóżce. Trzymając kielich za nóżkę zapobiegamy ogrzaniu dłonią zawartości kielicha.
Jak oceniać? Przy ocenie piwa bierze się pod uwagę jego pienistość (od 2 do 10 pkt), klarowność (2 - 10 pkt), kolor (1 - 5 pkt), goryczkę (5 - 25 pkt) oraz smak i zapach (8 - 40 pkt). Wszystkie punkty sumuje się i dzieli przez liczbę degustatorów, uzyskując uśredniony wynik. Aby piwo zasłużyło na ocenę bardzo dobrą, powinno uzyskać co najmniej 90 pkt. piwa, które otrzymają 81 - 89 pkt, uważane są za dobre, 70 - 79 pkt - za dostateczne. O piwach ocenianych na mniej niż 70 pkt nie warto wspominać. Z beczki nalewa się na jeden raz, a od doświadczenia barmana zależy, czy piana będzie wspaniała.
Jak oblicza się moc piwa? Moc piwa - czyli zawartość procentowa alkoholu, zależy od dwóch czynników:· mocy wyjściowego ekstraktu · stopnia rozcieńczenia ekstraktu w końcowym produkcie. Podział piw na słabe, pełne i mocne zależy od kraju. W Polsce za piwa słabe (lekkie) uważa się te o zawartości alkoholu na poziomie 3-3,6%, pełne to piwa z zawartością alkoholu na poziomie 4,5-5,5%, a mocne to piwa które mają ponad 6% alkoholu.
Do czego zdolni są piwosze?
1.Wielbiciele piwa w różny sposób wyrażają swoje uczucia. Jeden z Francuzów napisał 100 tysięcy razy słowo piwo, a zajęło mu to półtora roku. Ciekawe co zrobi gdy zakocha się naprawdę.
2.Jedna z czeskich piwiarni w niezwykły sposób postanowiła ułatwić życie swoim klientom. Właściciele zainwestowali w specjalną rynienkę z bieżącą wodą, którą umieścili tuż pod kontuarem baru. A to wszystko po to, aby goście nie odrywali się od swojego ulubionego napoju i nie tracili czasu na wędrówki na stronę.
3.Najdłuższa lada barowa ma długość 123,7 metra. Znajduje się w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposażony jest w 56 kranów z piwem.

NA WESOŁO

POWODY DLA KTÓRYCH PIWO JEST LEPSZE OD KOBIETY:
1.Piwem możesz się rozkoszować każdego dnia w miesiącu,
2.Piwem możesz się rozkoszować przez całą noc,
3.Plamy po piwie łatwo się zmywają ,
4.Piwa nie trzeba zapraszać na kolację,
5.Piwo zawsze będzie cierpliwie czekać w samochodzie, aż skończysz grać w piłkę,
6.Piwo nigdy się nie spóźnia,
7.Piwo nigdy nie jest zazdrosne, gdy weźmiesz inne,
8.Po piwie kac zawsze przechodzi,
9.Naklejki z piwa zdejmuje się bez walki,
10.Gdy idziesz do baru, masz zawsze gwarancję dostania piwa,
11.Piwo nigdy nie ma bólu głowy,
12.Gdy już wypijesz piwo, masz zawsze butelkę wartą co najmniej 40 groszy,
13.Piwo się nie zmartwi, gdy przyjdziesz do domu z innym piwem, 14.Piwo zawsze wchodzi gładko,
15.Możesz wypić więcej niż jedno piwo w ciągu nocy i nie czuć się winnym,
16.Piwem możesz się podzielić z przyjaciółmi,
17.Zawsze wiesz czy jesteś pierwszym, który otwiera butelkę,
18.Piwo jest zawsze wilgotne,
19.Piwo nie żąda równości,
20.Piwo możesz pić przy ludziach,
21.Piwa nie obchodzi pora, o której wracasz,
22.Za zmianę piwa nie trzeba płacić alimentów,
23.Chłodne piwo to dobre piwo,
24.Piwa nie trzeba myć, żeby dobrze smakowało,
25.Od piwa nie można się niczym zarazić37. ,
26.Piwo zawsze cię zadowoli,
27.Im dłużej trzymasz piwo, tym staje się lżejsze,
28.Piwo nie mówi dla żartów, że jest w ciąży,
29.Piwo nie ma krewnych,
30.Niezależnie od opakowania, piwo zawsze dobrze wygląda,
31.Aby ochłodzić piwo, wystarczy wstawić je do lodówki,
32.Piwo nie narzeka na chrapanie,
33.Jedyną rzeczą o jakiej mówi Ci piwo jest pora, kiedy musisz iść do WC,
34.Nie musisz wstydzić się piwa, z którym przyszedłeś na imprezę, 35.Z imprezy można wyjść z innym piwem niż to, z którym się przyszło,
36.Piwo nie ma włosów tam, gdzie nie trzeba,
37.Piwo nie zmusza cię do picia,
38.Piwo możesz zastrzelić,
39.Łatwiej złapać uciekające piwo,
40.Nie trzeba mieć zezwolenia, żeby mieszkać z piwem,
41.Drzewo jest wystarczająco dobrym miejscem dla piwa,
42.Piwa nie obchodzi, ile zarabiasz,
43.Piwo nie narzeka na wakacje, które wybrałeś,
44.Piwo nie będzie ci miało za złe, jeśli zaśniesz zaraz po jego wypiciu,
45.Piwo lubi jeździć w bagażniku,
46.Piwo nie zmusza cię do obietnic, że będziesz je szanował rano, 47.Piwo nie narzeka na plamy od potu,
48.Możesz trzymaćwszystkie swoje piwa w jednym pokoju i nie będą się bić,
49.Możesz kupić całą skrzynkę piwa, jeśli masz na to ochotę,
50.Po wypiciu piwa nie jesteś zobowiązany do niczego poza wyrzuceniem pustej butelki,
51.Piwo nigdy nie kosztuje cię więcej niż 5 złotych i nigdy nie zostawia cię spragnionym,
52.Gdy twoje piwo znika, po prostu bierzesz kolejne,
53.Raczej rzadko ( jeśli w ogóle ) znajdujesz naklejki od piwa wiszące na zasłonce od prysznica,
54.Piwo rano wygląda tak samo,
55.Piwo nie sprawdza cię po miesiącu znajomości,
56.Piwo nie martwi się o to, czy obudzą się dzieci,
57.Piwo nie mieszka z matką, 58.Piwo nie ma moralnych oporów,
59.Piwo nie wariuje raz w miesiącu,
60.Piwo zawsze cię słucha i nigdy nie argumentuje,
61.Naklejki z piwa nie wychodzą z mody każdego roku,
62.Piwo nie ma zimnych stóp,
63.Piwo nie domaga się legalizacji waszego związku,
64.Piwo nigdy nie ma nadwagi,
65.Piwo nie znika z twoja kartą kredytową,
66.Piwo nie ma prawnika,
67.Piwo nie wymaga wielkiej łazienki,
68.Piwo nie skarży się na drogę, którą jedziesz,
69.Piwo nigdy nie zmienia zdania,
70.Piwo nigdy ci nie dokucza,
71.Piwo nigdy nie chce zmieniać kanału w TV,
72.Piwo nie zabiera cię na zakupy,
73.Piwo jest łatwe do wzięcia,
74.Miło mieć duże, grube piwo,
75.Piwo nigdy nie mówi nie,
76.Piwo nigdy się nie skarży, gdy je gdzieś zabierzesz,
77.Piwo nigdy nie wychodzi 'upudrować nosek',
78.Piwo nie nosi stanika,
79.Piwo nie dba o to czy się ubrudzi,
80.Piwo nie zużywa twojego papieru toaletowego,
81.Piwa nie obchodzi to, ze nie masz kultury lub manier,
82.Piwo nie jest wiedźmą,
83.piwo nigdy nie płacze

81 POWODÓW, DLA KTÓRYCH PIWO JEST LEPSZE OD MĘŻCZYZNY:
1.Piwo nigdy nie chodzi na mecze
2.Piwo zawsze ma dla Ciebie czas
3.Możesz mieć więcej niż jedno piwo i nikt nie nazwie Cię kurwą
4.Piwo nie chodzi na inne dziewczyny
5.Od piwa nie można zajść w ciążę
6.Piwo nie chrapie gdy chcesz spać?
7.Piwo nie żąda dowodu miłości
8.Piwo nie jest zazdrosne, że inny facet patrzy na ciebie
9.Piwo nie bije się z każdym kto się nawinie
10.Piwo nie beka
11.Piwo nie ogląda się za dziewczynami, gdy z nim idziesz
12.Piwo nie chodzi na piwo
13.Piwo lubi okrągłe brzuszki
14.Piwo cierpliwie czeka, gdy jesteś na zakupach
15.Piwo nie czepia się, że nie umiesz gotować?
16.Grzane piwo jest lepsze od nagrzanego faceta
17.Piwo nigdy nie odwróci się do ciebie etykietką, gdy go potrzebujesz
18.Piwo nie nabije cię w butelkę
19.Lepsze piwo z pianą, niż spieniony facet
20.Piwo można mieszać z wódką, a faceta tylko z błotem
21.Piwo w brązowej butelce z białą etykietką wygląda lepiej niż facet w brązowym garniturze i białych skarpetkach
22.Piwo nie zostawia wszędzie brudnej bielizny
23.Piwo nigdy nie zostawia podniesionej deski w ubikacji
24.Piwo cię nie zrani
25.Piwo ułatwia życie
26.Piwo trwa dłużej niż siedem sekund
27.Piwo nie oczekuje, że zrobisz obiad, gdy nie jesteś głodna
28.Piwo nie ogląda boksu,
29.Piwo nie karze ci siedzieć na mokrych plamach które zrobiło
30.Miło jest mieć duże, grube piwo
31.Piwo nie zostawi Cię dla młodszej, ani dla młodszego
32.Piwo nie kocha bardziej swego samochodu niż Ciebie
33.Piwo nie wydaje pieniędzy na świerszczyki
34.Piwo nie bawi się pilotem
35.Piwo nie musi spać przy otwartym oknie
36.Piwo nie przeszkadza
37.Łatwo jest znaleźć dobre piwo
38.Piwo nie ma nic przeciwko twojej bieliźnie
39.Piwo nie powie, że tamta wygląda lepiej
40.Piwo nie ma matki
41.Piwo nie ma przyjaciół, którzy wypiją Twoje piwo
42.Piwo nie krzyczy jeśli rozbijesz jego samochód
43.Piwo nie jest zazdrosne
44.Piwo nie chce dzieci
45.Piwo nigdy nie jest gotowe dopóki ty nie jesteś gotowa
46.Piwo nie mówi o kobietach, które miało przed Tobą
47.Piwo dobrze smakuje
48.Piwo jest dobre na kaca
49.Piwo nie zostawia swoich włosów w umywalce
50.Piwo nigdy się nie spóźnia
51.Piwo nigdy nie zaprosi przyjaciół bez uprzedzenia
52.Piwo nie musi się golić
53.Nie musisz się śmiać z dowcipów piwa
54.Piwo nigdy nie będzie łyse
55.Zimne piwo to dobre piwo
56.Piwo nie bałagani
57.Nie musisz pozwalać piwu wygrać
58.Piwo jest szczęśliwe gdziekolwiek je zabierzesz
59.Piwo nigdy nie zabierze ci gazety sprzed nosa
60.Piwo nigdy nie pije ostatniego piwa
61.Piwo nie ma nic przeciwko prezerwatywom
62.Piwo nigdy nie nazwie Cię tak jak tego nie lubisz
63.Piwo pomaga w pracach domowych
64.Piwo nie ma nic przeciwko temu, że nie masz ochoty na piwo
65.Piwo czyni życie łatwiejszym
66.Piwo nigdy nie chce ogladać wrestlingu
67.Piwo nie zostawia brudnych skarpetek na podłodze
68.Piwa nie obchodzi to, że idziesz na zakupy
69.Piwu nie przeszkadza wizyta twojej matki
70.Nie musisz się martwić, że zarazisz się AIDS od picia piwa
71.Od picia piwa nie zajdziesz w ciążę
72.Piwo nigdy nie śmierdzi tak jak mężczyzna
73.Piwo nie wychodzi gdzieś z innymi piwami
74.Piwo nie marnuje pieniędzy na magazyn PlayBeer
75.Piwo nigdy nie chce zmieniać kanału w TV
76.Piwu nie przeszkadzają suszące się w łazience pończochy
77.Dobre piwo jest łatwo znaleźć
78.Powszechne są wysokie, ciemne, dobrze wyglądające piwa
79.Piwo nigdy nie narzeka na twoje gotowanie
80.Piwo nie martwi się, że wypadają mu włosy
81.Piwo nie ściąga ci kołdry, z łóżka
:wink: :wink:

Awatar użytkownika
BrowarMan
Moderator
Moderator
Posty: 1467
Rejestracja: 05.07.2004, 13:28
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Post autor: BrowarMan » 16.05.2006, 15:48

brzoskwinka pisze: 2.Jedna z czeskich piwiarni w niezwykły sposób postanowiła ułatwić życie swoim klientom. Właściciele zainwestowali w specjalną rynienkę z bieżącą wodą, którą umieścili tuż pod kontuarem baru. A to wszystko po to, aby goście nie odrywali się od swojego ulubionego napoju i nie tracili czasu na wędrówki na stronę.
bardzo ciekawe rozwiazanie...pytanie tylko czy w tym barze siedza tylko goscie czy panienki również..a jak tak to trzebaby było i dla niech cosik wymyslec bo rynienka to chyba ciut za mało....zastanawia mnie tez czy w Polsce (albo w Porębie) takie rozwiazanie by sie przyjęło.... Yellow_Colorz_PDT_02 Yellow_Colorz_PDT_06 Yellow_Colorz_PDT_05
Nigdy nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu, a potem pokonają doświadczeniem.

Azim Edin Basziral Bakir
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 47
Rejestracja: 05.12.2006, 16:03

Post autor: Azim Edin Basziral Bakir » 06.12.2006, 15:22

ja bardzo lubie WARKA STRONG no i jeszcze OKOCIM MOCNE ale jedniak WARKA RULES!!

Awatar użytkownika
Avalon
Regularny bywalec
Regularny bywalec
Posty: 346
Rejestracja: 26.10.2006, 17:53
Lokalizacja: Szerokość geograficzna: 50.4888 Długość geograficzna: 19.3482
Kontakt:

Post autor: Avalon » 19.12.2006, 16:19

Polubiłem piwo zaczynając od Radegasta, a obecnie preferuję tradycyjnie obecne na rynku od "wieków" Tychy i Żywiec. Raz nadziałem się na tanie piwo (?) z biedronki - nie wiem jak można to pić ale jak "smakosze" nie mają kasy
Na początku była cisza, a wokół niej ciemność
Potem mrok przeszył okrzyk światła i powstał chaos
Gdy wypalił się jego ból, powstał Świat ...
MattRix

Awatar użytkownika
lukas
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 669
Rejestracja: 20.12.2006, 22:50
Lokalizacja: z bufetu
Kontakt:

Post autor: lukas » 15.01.2007, 14:33

widze ze dawno temat nie ruszany a bardzo ciekawy.żywczyk to jest to.kiedys warka mocne ale jakos mi teraz nie smakuje Yellow_Colorz_PDT_08

Awatar użytkownika
Matt
Administrator
Administrator
Posty: 3415
Rejestracja: 31.05.2004, 13:40
Lokalizacja: Poręba
Kontakt:

Re: Piwo

Post autor: Matt » 20.02.2012, 12:30

W Zawierciu produkowane jest najlepsze piwo. Tak zdecydowali internauci portalu Browar.biz

Klamka zapadła. Piwosze-internauci zadecydowali o tym, które piwa dostępne na rynku w ubiegłym roku są najlepsze z najlepszych. Między 25 stycznia a 4 lutego użytkownicy Polskiego Serwisu Piwnego - Browar.biz wybrali po 3 najlepsze piwa w różnych kategoriach oraz przyznali tytuły "Piwo Roku 2011" oraz "Browar Roku 2011".

Była to już dziewiąta edycja plebiscytu i miło jest nam poinformować, że dwa najbardziej prestiżowe tytuły padły łupem Browaru na Jurze mającego swoją siedzibę w Zawierciu.

W plebiscycie można było wybierać piwa różnych gatunków podzielone na 10 kategorii. Swoich faworytów wybierano spośród 879 piw z 73 browarów. Wskazywano również najlepsze debiutujące piwo spośród 250 ubiegłorocznych nowości. Listy piw w danych kategoriach obejmowały wszystkie piwa dostępne na rynku w 2011 roku, a w plebiscycie nie brały udziału piwa warzone w Polsce na licencji.

W kategorii "piwa ciemne dolnej fermentacji" triumfowała Czarna Dziura wyprodukowana przez grupę Pinta w Browarze na Jurze. Podobny sukces odnotowały piwa "Wesołych Świąt" (piwa ciemne górnej fermentacji), "Atak Chmielu" (piwa jasne górnej fermentacji), "Psze Koźlak" (piwa pszeniczne), "Jak w dym" (piwa specjalne). W kategorii Debiut 2011 oraz Piwo Roku 2011 triumfował Atak Chmielu, a Browarem Roku 2011 został projekt Pinta produkujący swoje piwa w zawierciańskim Browarze na Jurze, gdzie rezultaty plebiscytu przyjęto z satysfakcją.

Okazało się jednak, że to my jako pierwsi poinformowaliśmy triumfatorów o ich sukcesie, chociaż nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bowiem producenci zwycięskich piw otrzymają w tym roku okolicznościowe dyplomy dopiero podczas III Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa (11-13 maja). - Jaka jest recepta na najlepsze piwo?

Mamy bardzo dobrą wodę, dobry sprzęt, doświadczenie, odpowiedzialnych i sumiennych ludzi do pracy oraz panów z projektu Pinta, którzy są entuzjastami i poszukiwaczami czegoś oryginalnego na rynku - podkreśla Anna Bugała, technolog w Browarze na Jurze w Zawierciu. - Dla nas to powód do dumy, ponieważ chcemy zająć miejsce w segmencie piw regionalnych z górnej półki. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy, a produkcja wszystkich piw była dużym wyzwaniem oraz nauką - dodaje Anna Bugała.

Obrazek P. Drabek
Link do źródła
"Dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej nie mam pewności." - A. Einstein

mieszkaniec1
Sporadyczny bywalec
Sporadyczny bywalec
Posty: 30
Rejestracja: 10.11.2011, 00:24

Re: Piwo

Post autor: mieszkaniec1 » 28.02.2012, 14:28

Osobiście lecha z braku pieniedzy nawet wino z nocnego hehe

ODPOWIEDZ